Hírek
Senior szerda

Senior szerda


Senior szerda

A spanyolviaszt nem mi, magyarok találtuk fel, de minden másban az élen járunk.

• Tekintsen be az emberi testbe és próbáljon ki egy laparoszkópot!
• Nézzen körül a Marson VR szemüveggel!
• Élvezze a kupolavetítést a világűrről!
• Nézze meg Besenyei Péter repülőgépét!
• Vajon ki a dízelpápa és a napkirálynő?
• Járt már magyar autó a holdon?
• Ön szerint létezik 200 éves beszélőgép?
• Hogyan kerül egy magyar geológus a Varázsfuvolába?

Álmok Álmodói 20 – Világraszóló magyarok, világformáló találmányok címmel – 20 év után újra – tudomány- és technikatörténeti kiállítás nyílt a Millenárison, melynek az ismeretátadáson és szórakoztatáson kívül határozott célja az is, hogy emléket állítson a múlt és a jelen magyar gondolkodóinak.

Április 27-én indul Senior Szerda akciónk*, melynek köszönhetően nyugdíjas igazolványát a pénztárnál felmutatva, egész évben minden szerdán 10% kedvezménnyel (3490 helyett 3140 Ft-ért) válthatja meg jegyét az Álmok Álmodói 20 kiállításra. A kedvezmény az egyéni és csoportos senior napijegyekre is vonatkozik. Jegyárainkról bővebb információt itt talál.

A 6000 m2 alapterületű interaktív kiállítás 6+1 tudásterületén közel 600 magyar géniusz mai életünket is meghatározó leleménye jelenik meg élményszerű, játékos módon. 150 nagyméretű kijelzőn, számtalan digitális tartalom (animációk, slide show-k, magyarázó kisfilmek); 200 különleges műtárgy és több mint 30 interakció segíti a tárlat befogadását.

Célunk a fiatalokat és felnőtteket is magával ragadó, szórakoztató ismeretterjesztés, amelyen keresztül múlt, jelen és jövő egyszerre rajzolódik ki a szemünk előtt.  

Csoportos látogatás

A nyugdíjas csoportokat, közösségeket kisebb (10-15 fős) csoportokra osztva, 15 perces turnusokban, a tárlaton való eligazodást segítő kísérettel engedjük be a kiállításra, amely a hét minden napján nyitva tart. Csoportkísérő igénybevételéhez előzetes online időpontfoglalás szükséges.

A kiállítás az alábbi 6+1 tematikus csomópontba rendezve mutatja be a magyar elméket és találmányaikat:

Mobilitás

Különleges autószalonban, műhelyben és dizájnstúdióban láthatók a magyar újítások és mérnökóriások, az áramvonalas tervezéstől, a magyar „dízelpápán” keresztül az önvezető autókig. Vezessen Ön is egy Ikarus buszt! 

Orvoslás

A járványtörténettől a nanotechnológiáig, Semmelweistől Karikóig; a gyógynövényektől a gyógyszerkutatásig. Testünk titkaival, az agy működését és fejlődését bemutató játékos applikációkkal. Sétáljon keresztül egy 3D nyomtatott agyon! Próbálja ki a laparoszkópiás műtétet!

Infokommunikáció

A kommunikáció mérföldkövei, Móricz Zsigmond írógépétől és Kempelen Farkas beszélőgépétől, a nyomtatás, képrögzítés, telekommunikáció magyar leleményein keresztül a modern informatika világáig. Légyen Ön is rádióbemondó! Nézzen körül egy TV-stúdióban!

Ipar/Energia

Jedlik Ányos villanydelejes forgonyától az Eötvös-ingán és Bláthy Ottó villanyóráján keresztül az atomenergia hasznosítását lehetővé tévő eredményekig. Tudja, hogyan működik egy Segner-kerék?

Agrár

Stilizált búzamezőben megjelenő több tonnás Lokomobiltól a precíziós mezőgazdaságon keresztül a modern vertikális farmokig. Hogyan termeszthető saláta a sivatagban? 

Tér tudománya

A matematika, a Bolyai-geometria, a repüléstudomány és az űrkutatás kiemelkedő magyar hozzájárulásai elevenednek meg a szemünk előtt, VR (virtuális valóság) élménnyel és 360 fokos dómvetítéssel. Sétáljon egyet a Marson!

Hely szelleme / Tudástár

A Ganz-gyár története és hatása Bel-Budára. A „legnagyobb magyar”, Széchenyi István multimédiás eszközökkel, influenszerként megidézett alakja: reformtörekvései, tenni akarása, gazdasági és szellemi eredményei. Tudományos arcképcsarnok és tudástár: óriás ledfal a kiállításon megjelenő tudósok fényképével, tudományterületek és díjak szerinti keresési, szűrési lehetőségekkel. Mit fedeztek fel, mikor éltek, mit tudhat meg róluk?

Amennyiben részletesebben szeretne tájékozódni a kiállítás tartalmáról, feltalálókról és tudósokról, ajánljuk figyelmébe online tudástárunkat.

* A kedvezmény nyugdíjas igazolvány felmutatásával vehető igénybe a helyszínen. Más kedvezménnyel nem vonható össze.