Millenáris Önkéntes Program – 2022

  1. Szerepünk és hivatásunk 

Szerepünk a kerületben, a fővárosban és az országban is egyedülálló. Inspiráló környezettel és színvonalas programjainkkal biztosítjuk a látogatók kikapcsolódását, a családok együttlétét, a közösségek kibontakozását, a tudomány és kultúra értékeinek megőrzését.

Hisszük, hogy mindezzel társadalmi értéket képviselünk. 

A Millenáris Önkéntes Program egy hosszútávú, több céllal életre hívott kezdeményezés. A Program központi gondolata a közösségépítés és minden korosztály számára nyújt valamit: a Millenáris rendezvényein való önkéntes részvételtől a tudásátadáson át a környezettudatos tevékenységekig. 

  1. Mit tehetsz önkéntesként a Millenárison? 

Nálunk az önkéntes munka mozgatórugója, hogy élő és aktív közösségeket építsünk. Három nagy területen keresztül tudjuk ezt elősegíteni: 

  • Edukáció-program”: Valljuk, hogy miközben tanítunk, magunk is tanulunk. A generációk közötti kölcsönös tudásmegosztást és tapasztalatcserét ösztönözzük. Az idősebb önkéntesek számára a tudásátadás és egy pezsgő közösséghez kapcsolódás lehetőségét, a környékbeli fiataloknak a szabadidő tartalmas és értelmes töltését kínáljuk. 
  • Rendezvény-program”: A Millenáris egy izgalmas kulturális és tudományos műhely, ahol mindig történik valami. Rendezvény-programunk résztvevőjeként kipróbálhatod magadat a rendezvények sokszínű világában, bepillanthatsz a kulisszák mögé és részesévé válhatsz annak a csodának, amivel látogatók ezreit varázsoljuk el. Ha érdekel, de nem tudod mi ez, segítünk az útkeresésedben, tapasztalatszerzésben. Reméljük, hogy közületek kerülnek ki a jövő rendezvényszervezői. Keresd velünk az utadat, tarts velünk olyan rendezvényeken, mint az Álmok Álmodói 20 kiállítás. 
  • Zöld-program”: Jó levegő, hatalmas zöld terek, aranyhalak, kacsák és tündérrózsák. Ide jó bejönni dolgozni és napközben felfrissülni egy rövid sétával. Ugyanakkor komoly erőfeszítést és elhivatottságot igényel nap, mint nap, hogy a növény- és állatvilágunk szép és egészséges maradjon. Az önkéntesek sokat tudnak tenni azért, hogy ezt az oázist Bel-Buda szívében fenntartsuk. 
  1. Ki az önkéntes?  

Önkéntesnek tekintjük azokat a 16 évet betöltött személyeket, akik – társadalmi szerepvállalás, kulturális örökségünk védelme, a tudásszerzés vagy tudásátadás, közösségi szolgálat, vagy más – személyes indíttatásból és anyagi érdek nélkül részt vesznek a Programban. 

A Programba elsősorban akkor jelentkezz, ha Budapesten, vagy a vonzáskörzetében élsz.
Nyitott, türelmes, és segítőkész vagy. Közösségi emberként csapatban dolgozol, amelynek során empatikusan és emberközpontúan viselkedsz. Igényes vagy a munkádra és a feladataidért és a környezeted iránt felelősséget vállalsz.  

  1. Hogyan kerülhetsz be a programba? 

A Programot létszámtól függetlenül működtetjük, akár 1 főtől is. Online felületen regisztrálj, amellyel bekerülsz az adatbázisunkba. Az adatbázisba kerülés még nem jelent hivatalos elköteleződést. A megadott elérhetőségeiden kapcsolatba lépünk Veled, hogy megismerjünk téged és érdeklődési köreidet. Ez alapján konkrét aktivitásokkal, lehetőségekkel fogunk megkeresni. Tényleges munkavégzést megelőzően önkéntes szerződést kötünk Veled, amellyel a Millenáris hivatalos önkéntesévé válsz. 

  1. Hogyan honoráljuk a munkádat? 

Először arra vagyunk kíváncsiak, hogy miért szeretnél önkéntes munkát végezni? Szeretnél tartozni valahová, jót tenni másokkal, új készségeket megszerezni, személyesen fejlődni, szabadidőt hasznosan eltölteni, kapcsolatokat teremteni másokkal? Ha ismerjük a hajtóerődet, azzal tudjuk honorálni, hogy odafigyelünk rád. E mellett természetesen biztosítjuk a munkaeszközöket, 4 óra tevékenység felett az étkeztetést, a saját, vagy partner programjainkra az exkluzív részvételi lehetőséget, ajándék pólót.  

  1. Ki az önkéntes koordinátor? 

A napi munka sodrában is ügyel arra, hogy az önkéntesség mindig jó élmény maradjon. Ő az, aki a Program működéséért felel, kapcsolatot tart a Millenáris munkaszervezete és az önkéntesek között. Elvégzi a kiválasztást, a betanítást, a szükséges személyi adminisztrációt, mentorként dolgozik az önkéntesekkel. A legrátermettebb önkéntesekből lesznek a legjobb koordinátorok.