Hírek
Ajánlat iskolásoknak

Ajánlat iskolásoknak


Ajánlat iskolásoknak

A spanyolviaszt nem mi, magyarok találtuk fel, de minden másban az élen járunk.

 • Tekintsen be az emberi testbe és próbáljon ki egy laparoszkópot!
 • Nézzen körül a Marson VR szemüveggel!
 • Élvezze a kupolavetítést a világűrről!
 • Nézze meg Besenyei Péter repülőgépét!
 • Vajon ki a dízelpápa és a napkirálynő?
 • Járt már magyar autó a holdon?
 • Ön szerint létezik 200 éves beszélőgép?
 • Hogyan kerül egy magyar geológus a Varázsfuvolába?

Álmok Álmodói 20 – Világraszóló magyarok, világformáló találmányok címmel tudomány- és technikatörténeti kiállítás nyílt a Millenárison, melynek az ismeretátadáson és szórakoztatáson kívül határozott célja az is, hogy irányt mutatva inspirálja a jelen és jövő gondolkodóit.

Örömmel hívjuk fel a figyelmét arra, hogy Kajla pecsételő helyként 10% kedvezményt nyújtunk az egyéni és csoportos diák, valamint a családi napijegyek árából a Kajla útlevéllel érkezőknek. Jegyárainkra vonatkozó bővebb információt itt olvashat.

Célunk a fiatalokat és felnőtteket is magával ragadó, szórakoztató ismeretterjesztés, amelyen keresztül múlt, jelen és jövő egyszerre rajzolódik ki a szemünk előtt.  

Highlightok: 

 • 6000 m2 alapterületű interaktív kiállítás
 • 6+1 tudásterület
 • 600 magyar géniusz mai életünket is meghatározó leleménye
 • 150 nagyméretű kijelző, számtalan digitális tartalom
 • 200 különleges műtárgy és több mint 30 interakció

A kiállítás az alábbi 6+1 tematikus csomópontba rendezve mutatja be a magyar elméket és találmányaikat:

Mobilitás

Különleges autószalonban, műhelyben és dizájnstúdióban láthatók a magyar újítások és mérnökóriások, az áramvonalas tervezéstől, a magyar „dízelpápán” keresztül az önvezető autókig. Vezessen Ön is egy Ikarus buszt! 

Orvoslás

A járványtörténettől a nanotechnológiáig, Semmelweistől Karikóig; a gyógynövényektől a gyógyszerkutatásig. Testünk titkaival, az agy működését és fejlődését bemutató játékos applikációkkal. Sétáljon keresztül egy 3D nyomtatott agyon! Próbálja ki a laparoszkópiás műtétet!

Infokommunikáció

A kommunikáció mérföldkövei, Móricz Zsigmond írógépétől és Kempelen Farkas beszélőgépétől, a nyomtatás, képrögzítés, telekommunikáció magyar leleményein keresztül a modern informatika világáig. Légyen Ön is rádióbemondó! Nézzen körül egy TV-stúdióban!

Ipar/Energia

Jedlik Ányos villanydelejes forgonyától az Eötvös-ingán és Bláthy Ottó villanyóráján keresztül az atomenergia hasznosítását lehetővé tévő eredményekig. Tudja, hogyan működik egy Segner-kerék?

Agrár

Stilizált búzamezőben megjelenő több tonnás Lokomobiltól a precíziós mezőgazdaságon keresztül a modern vertikális farmokig. Hogyan termeszthető saláta a sivatagban? 

Tér tudománya

A matematika, a Bolyai-geometria, a repüléstudomány és az űrkutatás kiemelkedő magyar hozzájárulásai elevenednek meg a szemünk előtt, VR (virtuális valóság) élménnyel és 360 fokos dómvetítéssel. Sétáljon egyet a Marson!

Hely szelleme / Tudástár

A Ganz-gyár története és hatása Bel-Budára. A „legnagyobb magyar”, Széchenyi István multimédiás eszközökkel, influenszerként megidézett alakja: reformtörekvései, tenni akarása, gazdasági és szellemi eredményei. Tudományos arcképcsarnok és tudástár: óriás ledfal a kiállításon megjelenő tudósok fényképével, tudományterületek és díjak szerinti keresési, szűrési lehetőségekkel. Mit fedeztek fel, mikor éltek, mit tudhat meg róluk?

Amennyiben részletesebben szeretne tájékozódni a kiállítás tartalmáról, feltalálókról és tudósokról, ajánljuk figyelmébe online tudástárunkat.

További információk elérhetők weboldalunkon, valamint Instagram és Facebook oldalunkon.